Zdrowe odżywianie się i super food

Dodane: 23-07-2016 15:34
Zdrowe odżywianie się i super food Pożywienie posiadające dużo składników odżywczych i interesujące właściwości zdrowotne- superfood sklep. Dieta urozmaicona w tego typu rzeczy z pewnością wyjdzie na zdrowie.

Czym jest superfood? Definicja w Wikipedii

Nie ma jednej definicji charakteryzującej superfood. Słownik Oxford English opisuje superfood jako "żywność bogatą w składniki odżywcze uważane za szczególnie korzystne dla zdrowia i dobrego samopoczucia"2, natomiast słownik Merriam-Webster pomija wszelkie odniesienia do zdrowia i definiuje je jako "super składnik odżywczy żywności, pochodzący z witamin, minerałów, błonnika, przeciwutleniaczy i / lub składniki odżywcze"3. Aby produkt mógł być nazwany superfood powinien zawierać składnik, który ma szczególne właściwości zdrowotne, potwierdzone naukowo. Dietetycy określają superfood jako nieprzetworzone produkty spożywcze, którym przypisywane są cudowne właściwości; które dostarczają do organizmu znaczne ilości witamin, minerałów, substancji bioaktywnych, enzymów, aminokwasów, kwasów tłuszczowych omega-3. Mają one działanie antyoksydacyjne, chronią organizm przed wieloma chorobami, oraz posiadają właściwości lecznicze w przypadku raka, chorób serca, osteoporozy czy miażdżycy a także zwiększają długość życia

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Superfood


Dieta, ale indywidualna

Potrzeby naszego organizmu są różne w zależności od wieku i aktywności fizycznej, nie każdy powinien jeść wszystko. Do tego dochodzą jeszcze uczulenia i nietolerancję na laktozę, gluten i choroby takie jak cukrzyca.

W takich przypadkach najlepiej jeżeli dietę ułoży nam specjalista, który dobierze wszelkie składniki i poda odpowiednie sposoby przygotowywania dań. Zbilansowana dieta z pominięciem jednego z uczulających składników może być wręcz niemożliwa do ułożenia przez samego zainteresowanego.


Dieta w Wikipedii

Pewną popularnością cieszą się też diety niskowęglowodanowe, zalecające większe spożycie tłuszczów i białek. W Polsce jest to tzw. dieta Kwaśniewskiego (zwana też przez zwolenników żywieniem optymalnym), w innych krajach popularna jest podobna dieta Atkinsa. Diety te stoją jednak w ostrej sprzeczności z powszechnie akceptowanymi przez większość ośrodków naukowych zajmujących się kwestiami zdrowego odżywiania, zasadami prawidłowej diety. Np. Komitet Terapii Wydziału VI Nauk Medycznych Polskiej Akademii Nauk uważa, że dieta Kwaśniewskiego jest " wybitnie szkodliwa dla zdrowia".

Rodzaj diety ma wpływ na rozwój próchnicy. Dieta bogata w węglowodany zwiększa ryzyko niekorzystnych reakcji chemicznych w obrębie płytki nazębnej, co zwiększa kariogenność. Najlepszymi pokarmami minimalizującymi ryzyko próchnicy są pokarmy twarde (sery, orzechy, warzywa), oraz nie zawierające sacharozy - zamiast tego lepsze są zastępcze słodziki3. Wbrew jednak temu, dowiedziono że rodzynki (wyjątkowo bogate w węglowodany), mogą hamować rozwój próchnicy4. Niewykluczone że w odniesieniu do innych owoców suszonych zachodzi podobna sytuacja.

Źródło: https://pl.wikipedia.org/wiki/Dieta



© 2019 http://prekursor.sosnowiec.pl/